Főoldal » Modellbemutató, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Vallejo festékek

crash 2011 július 4 3 megjegyzés

Nemrég nagy elhatározásra jutottam: az eddig használt festékeim lecseréltem. No, nem a Gunze festékeket dobtam ki, hanem az ecseteléshez, és “beugróként” néha-néha a festékszóróba használt olajos festékeket cseréltem le. A dolog több okra vezethető vissza: rengeteg fajta olajfestékem volt, amelyen közül nem mind keverhető egymással könnyedén, szeretnek egy idő után bedögleni, és büdösek. A fő érv azonban az volt, hogy egy figurákat is festegető barátomnál láttam a Vallejo Model Color festékeket használat közben, és az ott látottak meggyőztek.

Konkrétan ami miatt leesett az állam, hogy dobozból festve első húzásra fed – aki festett már apró részleteket, az tudja, milyen bosszantó ugyanazt az apró mütyürt akár négyszer is átfesteni, mert a festék nem fed rendesen. Nos, itt nincs ilyen – bármilyen furcsa, a festék az eredeti kiszerelésében használható, és így ecsetelve fed egyből.

Kis műanyag, pipettaszerűen kialakított végű, 17ml-es edényekben érkezik a festék. Akrill alapú, ami azt teszi, hogy vízzel, és a saját retarderével lehet hígítani – és ami még fontosabb, hogy nem büdös. Aki otthon, a lakásban fest, tudja, milyen büdösek tudnak a szintetikus festékek lenni. Na ez nem ilyen.

Tapasztalataim a festékkel a legmesszemenőkig pozitívak: mivel jól fed, határozott ecsetmozdulatokkal lehet dolgozni, nem kell tukmálni, erőltetni a festéket –  ez utóbbiak miatt lesz mindig randa a festés, szalad meg az ecset, fut el a festék. Mostmár nincs ilyen.

Készülő asztalomhoz festettem épületeket először az új festékkel. Először lefestettem a teljes épületfalat az alapszínnel, és erre festettem rá az ablakok, keretek, fa részek, díszítések eltérő színeit. Mintha egész életemben ezt tanultam volna, sikerült nem elrontani a festést, minden klappolt, pedig a kezem a régi, csak a festék volt új.  Egy-egy réteg akár 10 perc alatt is meg tud kötni, attól függően, milyen vastagon fest az ember. Aki türelmetlen, gyorsíthatja a folyamatot hajszárítóval – én is így tettem, amikor kipróbáltam a Vallejo alapozóját egy tehervagonon. Így gyorsítva a száradást szinte azonnal lehet felvinni a következő réteget.


N-es ház kifestve

 


Alapozott tehervagonok

Még egy fontos dolog: A Vallejo Model Color ecsetelésre van kitalálvan, nem szórópisztolyra. Van a Vallejo Model Air, ami a szórópisztolyos festésre van optimalizálva, én ezt nem használom, nekem a Gunze maximálisan megfelel

Egy tapasztalat: azt mondják a profik, hogy az akrillokhoz nem lehet műanyag szőrű ecsetet használni. Mielőtt a festékekeket vettem, felkerestem pár modellboltot, és volt, ahol ki is nevettek, amikor előadtam, hogy 5/0-ás ecsetet szeretnék venni. Végül egy művészboltban kaptam, az állatszőrből készült ecsetek töredékéért műszálból készült ecsetet. Ezt használom a Vallejo festékeimhez, és nincs panaszom, jól beváltak. Vízzel kimosható belőlük a festék, de ha véletlenül beléjük száradna, akkor a körömlakk-lemosó nem tesz kárt bennük.

Ami külön tetszik a festékekkel kapcsolatban, hogy palettát is lehet kapni a festékhez. Ebből fest az ember, nem az üvegcséből. És természetesen ebben is keveri ki az ember a hiányzó színeket… Saját tapasztalat, hogy lehetetlen nincs: nem vettem sötétbarna festéket, de körülbelül öt percen belül sikerült világosbarnából, feketéből és barnából a nekem tetsző árnyalatot kikeverni. És mivel az üvegcsék vége szemcseppentős, így az ember könnyen tudja adagolnia festéket.


Paletta

 


A karcsú üvegek kevesebb helyet foglalnak

Szóval, ha valaki most vág bele a modellezésbe, vagy olyan lépésre szánja el magát, mint én, az nyugodtan gondolkozzon el a Vallejo Model Color festékek beszerzésén – nekem beváltak.

 

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Nem hinném, hogy mostanában állnék neki festegetni, de megpróbálom elraktározni az infót, hogy ilyen festék is van és érdemes kipróbálni.

 • avatar
  Ikarus 242 mondta:

  A Model Air elkezdett érdekelni, így utána néztem a színeknek, mint kiderült van RAL-hoz átváltó táblázat. Sajnos BKV buszkék nincs belőle, a villamosok színkódjait meg nem tudom. Szerinted sötétebb felületen a világos mennyire fed jól az ecsetelősből? Itt vetted http://wargammers.hu/ ?

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Egyetlen világos színnel volt az, hogy át kellett másodszor is húzni itt-ott, az a fehér. De én alapozón kívül, semmilyen fehérből nem láttam még olyat, ami jól fedne… :)

  Ha nincs az adott szín keverd ki! Én épp a fenn lévő tehervagonokhoz jártam így a barnával… pl. a DB barna és a MÁV paradicsomvörös kiválóan előállítható világosbarna, fekete és vörös festékek keverésével. Biztos a BKV buszkéket is ki lehet keverni…

  Igen, a wargammersnél vettem. Egyre vigyázz, én eddig két szombaton futottam lukra velük, mert a nyitvartás szerint vannak szombat délelőtt is, de én csak a zárva táblát láttam az ajtón…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.