Főoldal » Kiállítás, Modellvasút

Balatonlellei Modellvasút Show

Szabee 2011 augusztus 14 2 megjegyzés

Balatoni üdülésem alatt volt szerencsém megtekinteni a Balatonlellén megrendezett modellvasút kiállítást. A kiállítást egy iskolai tornateremben rendezték meg, s a remekmű, ahogy meghirdették, illetve már amennyire kivehető a képen, valóban 70 méter hosszan terült el.

Kiskorom óta oda vagyok a mozdonyokért és mindenért ami sínen megy, eddig azonban mégsem szántam el magam arra, hogy komolyabban elkezdjek foglalkozni ezzel a nagyszerű hobbival (igaz kiskoromban volt egy szobába illő terepasztalom, amit sajnos gyerekfejjel nem becsültem meg). Viszont a kiállítás megtekintése óta elhatároztam, hogy majd ha lesz keresetem egy külön szobát alakítok ki majd ki, ahol majd modellvasutat építek, ez már nem kérdés. :)

Műszaki adatokkal sajnos nem szolgálhatok, nem is nagyon érdeklődtem, illetve nem is nagyon ismerem a különböző típusokat, s azoknak jellemzőit, csak fényképeztem és ámultam-bámultam. A makett elemek szinte már meghökkentően kidolgozottak voltak. Az útvonalat sajnos nem ismerem, de elnézve az elrendezést, biztos vagyok abban, hogy nagyon precízen lemásolták. :)

A lámpák természetesen a vonatforgalomtól függően váltakoztak.

Megkérdeztünk egy kiállítót, mégis mennyi időbe telt, mindezt felépíteni. Hát a válasz egyáltalán nem volt meglepő. Összesen három év munkáját láthattam magam előtt, ami csodálatos érzés volt. Látszik, hogy ennek az egyesületnek az összes tagja valóban lélekkel építette meg a terepasztal minden egyes négyzetcentiméterét.

A makett elemeken és a modellvasutakon kívül a másik megdöbbenést az emberek és azoknak szinte több száz pozíciója okozta nálam. Horgászó emberek, hegymászók, bicikli verseny résztvevők (akik egytől-egyig külön pozícióban voltak!), s még sorolhatnám. Ezek a miniatűr elemek egyszerűen eszméletlenek voltak. A bejárat előtt volt lehetőségük megvásárolni az érdeklődőknek, a többek között alkotó elemek és a vasútmodellek mellett, ezeket a miniatűr embereket. Nincs olyan téma manapság, amiről ne készülnének “makett-emberek”.
Ha jól emlékszem egy-egy ilyen csomag, témától független, több mint 2000 forintba kerül, továbbá minden csomagban körülbelül 5-8 ember található. Ajánlom, hogy bicikli versenyt több száz nézővel ne nagyon akarjon senki. ;D Viszont fokozatosan az ár nem is annyira vészes annak érdekében, hogy színesebb legyen a környezet!

Egy kis érdekesség: a különböző állomások között valódi emberek kommunikáltak egymással telefonon. Nagyon jópofa dolog volt kívülállóként, hogy az ember ennyire beleéli magát a forgalomirányítás szerepébe. :)
Köszönöm szépen mindenkinek. aki elolvasta ezt a rövid cikket erről a kiállításról. Remélem nem haragszik rám senki a miatt, amiért több információval nem tudtam szolgálni, de aki még(!) nem nagyon ért hozzá… :) Ami késik, nem múlik, a többiről pedig beszéljenek maguk a képek!

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  VT135 mondta:

  Köszönjük a képeket!
  Azt lehet tudni, hogy melyik klub (milyen illetőségű) állított ki?

 • avatar
  rezgaras mondta:

  A szombathelyiek szoktak Lellére menni.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.