Főoldal » Élménybeszámoló, Kisvasút

Idei utolsó üzemnap a Zsuzsi vasúton

crash 2011 szeptember 13 Nincs megjegyzés

Vasárnap volt az idei utolsó üzemnap a Zsuzsi vasúton, Debrecenben. Hálistennek’ nem zárják be, nem szüntetik meg, hanem ellenkezőleg: pályafelújítás miatt előreláthatóan már idén nem fognak személyszálító vonatok közlekedni a debreceni kisvasúton. Ezen okból kifolyólag eleget tettem egy barátom invitálásának, és meglátogattam a vasútüzemet. A post ennek okán született.Meg kell vallanom őszintén, hogy bár nagy kedvencem az mk48-as mozdony, de Debrecen nekem valahogy mindig kimaradt. Kíváncsi voltam a kisvasútra, mert Hazánkban talán az egyetlen olyan kisvasút, ahol  hosszú, akár négy-ötkocsis szerelvényeket lehet látni, esetenként két mozdonnyal is vontatva. A járművek zöld színe áll talán a legközelebb a régi kisvasúti színvilághoz, így aki nosztalgiázni vágyik, az is boldog lehet.

Maga a kisvasúti üzem igen szép járműállománnyal büszkélkedhet. Három mk48-as, egy gőzös, és jópár Bax kocsi alkotja a járműparkot. Ami megdöbbentő, hogy tulajdonképpen a járművek fenntartására alig jut az üzemeltetőnek pénze, az egész vasútüzem azért van, mert néhány ember lelkesedésből, fáradtságot nem kímélve dolgozik azon, hogy legyen kiállítható mozdony és kocsi minden napra. Most ugyan nyert a vasút tulajdonosa némi pályázati pénzt akadálymentesítésre és pályafelújításra, de a járművek felújításáról álmodni sem mernek. Pedig az ötvenedik éveiket taposó dízelekre, és az egy nappal sem fiatalabb személyvagonokra ráférne a rendes gatyába rázás, de pár lelkes ember az össz erőforrás, ami erre fordítható.

A vonal régen jóval hosszabb volt, azonban mára a Hármashegyaljáig megy. Itt az erdő közepén van egy szabadidőközpont, ami értelmet ad az egész vonatozásnak. Az ember nem csak megy egy kört a vasúttal, hanem van lehetősége sétálni az erdőben, kirándulhat. Sokan választják hétvégi piknik úticéljából is a helyet, így a vasútnak van forgalma.  Évközben iskolás csoportok is utaznak a vonattal, szóval igény van rá. Remélhetően az igényeket a vasút még sokáig ki tudja szolgálni.

Node nem cséplem a szót, mert a lényeg a hangulatban van. Az pedig képeken keresztül lehet a legjobban átadni…

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.