Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Vasút

DLR – Official Handbook

IST 2011 október 19 Nincs megjegyzés

A londoni Dockland Light Railway hivatalos kézikönyvének legutolsó, 5. kiadása meglehetősen régen, 2006-ban jelent meg. Ennek megfelelően már vagy két éve halogatom a beszerzését, valahogy úgy voltam vele, hogy most már azért illene kiadniuk egy újat, hiszen a DLR hálózata folyamatosan bővül, új szerelvények is vannak azóta a vonalakon. Aztán mivel hírét sem hallottam annak, hogy jönne egy átdolgozott verzió, ráadásul a könyv is a szemem elé került a londoni közlekedési múzeum boltjában, hát beraktam a kosaramba. 

A könyv 64 oldalon mutatja be a DLR világát, amely alapvetően London belvárosát kötötte össze a rohamosan fejlődő Docklanddel. Nagyméretű színes fotókon mutatja be a vonalakat az építkezéstől elkezdve a könyv kiadásáig. Természetesen nem maradtak ki a korábbi tervek sem, melyből kiderül, hogy a stratfordi ág csak Mile End-ig ment volna északra. Leírásra kerül hogyan jutott el végül a pálya Lewishamig, ragyogó felülnézeti fotóról szemrevételezhetjük a becktoni kocsiszínt, no és persze a járművek is alapos bemutatásra kerülnek. Érdekes benne látni, hogy mit terveztek mind pálya-, mind járműállomány-bővítés tekintetében még öt évvel ezelőtt és abból mi valósult meg mára. Pont ezért kicsit furcsa is olvasni, mert sok esetben olyanról szólnak a tervek ami már meg is történt. Hiába, nem mai darab a könyv.
Amik nekem hiányoztak belőle, azok leginkább a műszaki adatok táblázatos formákban. Olyanokra gondolok, mint például mekkorák az egyes állomástávolságok, mikor-melyik szakasz lett átadva, melyik szerelvényt mikor szállították le és mikor állt forgalomba, stb. Furcsa az is, hogy az automata üzemről alig 2,5 oldal szól, ennél részletesebb infóknak is örültem volna, meg nem mellesleg egy-két képnek az irányítóközpontról.
A fentiek ellenére jó lett a könyv, aki utazott már DLR-rel vagy kíváncsi rá annak tudom ajánlani. És csak halkan mondom, hogy jó lenne belőle egy frissített kiadás.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.