Főoldal » Modellvasút

Lipcsei N-es újdonságmustra

crash 2011 október 3 6 megjegyzés

A hétvégén a Lipcsei vásáron jártam, most került megrendezésre a Modell&Hobby kiállítás. A környéken volt dolgom – most volt Jöhstadtban a Schmalspur Expo, de erről majd később írok – és tettem egy 120km-es kitérőt. Nem akartam nagy vásárlást csapni – nem is csaptam – csak kíváncsi voltam, vajon a kiállítási szezon első nagy rendezvényére a gyárak mivel készülnek. Itthon, nekünk vasútmodellezőknek alig van lehetőségünk aktuális hírekhez jutnunk, így nincs más, mint amit az ember saját szemmel lát a kiállításokon. A gyártók standjainak megtekintésétől azt vártam, hátha meglátok egy-két dolgot a vitrinrekben a 2011-es, még meg nem jelent újdonságok közül. A magyar témához illeszkedő modelleket kerestem, de érdeklődéssel figyeltem a többi témát is.

Legelőször a Gabor modell standja előtt cövekeltem le – ez a cég N-es méretben forgalmaz a volt keleti blokkra jellemző közúti járműmodelleket. Ami az újdonságok közül felkeltette az érdeklődésem, az az Ikarus busz, az IFA és Liaz teherautók modelljei voltak.

A következő, akit útba ejtettem, az idei év nagy N-es visszatérője, a Liliput – persze immár mint csak a Bachmann égisze alatt. Kiállította az új tartálykocsit, és az E44.5-össt a hozzá illő bajor gyorsvonati kocsikkal. A tartálykocsi nagyon szép, és ha jól emlékszem, ilyen kocsija van a MÁV-nak, így nem elképzelhetetlen, hogy még reszelés nélkül át lehet alakítani magyarra.

A Brawa is utamba esett. A lenyűgözően szép 0-s cementszállító-kocsijaikon kívül, reméltem, hogy látok a halberstadti kocsikból legalább egy proto példányt. Ez be is jött, és bár ránézésre volt olyan, amelynek a festése még mintha “handmuster” lenne, de már így, a vitrinen keresztül elmondható, hogy nagyon szép modell lesz. Kiállításra került a szintén ezévi Schlieren kocsik modellje is – ebből én azt remélem, hátha lesz ÖBB verzió is.

Hamár Schlieren – akkor biztosan emlékszik mindenki, hogy be lett egy négyrészes Gysev szett harangozva az év elején az LS models által – na ők nem szerepeltek, így erről semmit sem tudok írni. Ami viszont volt, a ModellBahnUnion, akik a Máv-os Gabs kocsit készítik. Náluk nem lesz kapható, kizárólag az MTR Michael Mende fogja forgalmazni. Javasolták, hogy aki akar, rendelje elő, mert csak 300 darab fog készülni.

Ami nagyon érdekelt még, az a Fleischmann Br52-ese, természetesen N-es méretben. Sokat vártam a modelltől, mert az új Taurus-széria magasra rakta a mércét. Ha az 52-es is ilyen lesz, akkor szenzációs lesz. Csak egy félkész modell volt kinn a vitrinben, de mér ebből is lehetett látni, hogy nem lehet majd csalódni a modellben. Egy dolog feltűnt már távolról is az apró részleteken kívül: a hajtott kerekek közül csak a két szélső kapott NEM-profilú karimát, a középső háromnak szép, kicsi karimája van, igen élethű hatást kölcsönözve a modellnek. Én már várom a megjelenést – szerintem tökéletes 520-ast lehet majd belőle faragni.

Az Arnold-ot is megnéztem, igen, náluk is volt kinn Halberstadti kocsi modellje. Még csak szürke színben pompázott, így az összhatásról nem lehet mit mondani. Gondolom, majd ha megjelennek, jól egymás mellé lehet majd rakni az Arnold és a Brawa modelljét. Bízom benne, hogy jól választottam, amikor berendeltem a Brawa modelljét….

A Piko-nak is volt erre az évre N-es újdonsága, a Talent2. Ebből egy “handmuster” volt csak kiállítva. A festés sajna nem adta vissza a modell érzését, igazából favonat jelleget kölcsönzött a járműnek. Ami biztató, hogy a tetőn lévő szellőzők kidolgozása elég részletesnek tűnt, hátha a német téma iránt érdeklődők egy jó modellt fognak tudni a kezükben tartani.

A legvégére a Hobbytrain maradt – itt a Railjet egy teljesen elkészült példánya volt kiállítva. A kocsik – elég aprólékosan kidolgozottak – már amennyire egy ilyen áramvonalas kocsin vannak részletek. A látvány engem meggyőzött, szerintem ha a kocsik hozzák azt a színvonalat, amit a többi Hobbytrain (Kato) kocsi az utóbbi időben, akkor nem lesz probléma a RailJettel. A Taurustól ugyan tartok egy cseppet, de a Fleischman Taurusnak is van RailJet-es (ráadásul hangos) verziója, így nem lesz gond szerintem a vontatással sem.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


6 megjegyzés »

 • avatar
  Norbi mondta:

  Ajajjj…sokba lesz ez a karácsony!:)

 • avatar
  Zsivany mondta:

  Liliput tartály: igen van/volt ilyen. Jelenleg Kecskemét állomáson áll egy ilyen üzemi (zöld) kocsiként.

  Brawa Halbi: mintha ?handmuster? lenne :-) Mert az is volt. :)

  Brawa Schlieren: Miért tőlük várod az ÖBB verziót? Jön az az L.S.Models-től. Jó, picit drágábban, de a kb. 40 vs. 50 euró már majdnem mindegy.

  Hobbytrain railjet: A képeken nagyon fakónak tűnik, főleg a mozdonyhoz képest. Én azért bízom a FLM railjet szerelvény megjelenésében is. Nincs kedvem 200 euróért megvenni a 3 kocsi + mozdonyt a HT-től, hogy aztán a mozdonyt kihajítsam és FLM-t tegyek a szerelvény elé.

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  @Zsivany: Bocs, pongyolán fogalmaztam. A Brawa Halbik közül csak a vezérlőnek volt handmuster a festése. A piros és a zöld teljesen rendben volt.
  LS Models: nem nagyon villantottak semmit, hír sincs felőlük. Meg kérdés, a Brawa ellenében mit tudnak felmutatni. A Brawa kevés modellt dob piacra, de he valamit megjelentet, akkor attól leesik az ember álla.

 • avatar
  Ikarus 242 mondta:

  Crash LIAZ-ról is tudnál betenni képet? Egyébként ha jól látom a harmadik autós képen a jobb szélen egy Volvo F88 van, annak is van magyar vonatkozása. A kép bal szélébe belógó okker Volvo milyen méretarányú Z?
  Remélem az 52-esnél a H0 Roco hajtását is lemásolják, és a mozdony és a szerkocsi is hajt. Igaz egyszerűbb a már meglévő wannentedert a mozdonyhoz csapni, de hát ki tudja…
  Railjet: marad az eredetileg beharangozott két szett? Vezérlő+3 kocsi, mozdony+3 kocsi? Sajnos sok dolog lesz, amit nagyon szívesen látnék az állományomban (Ikarus 260, Büssing busz, Volvo F88, Railjet, Rh52 ÖBB, Vectron), csak sajnos fűteni és enni kell. Lottón meg nem képesek sosem azt húzni, amit beixelgetek :) , úgyhogy örülök, ha ezek közül talán egyet sikerül megszerezni.

 • avatar
  Snake mondta:

  A harmadik képen nem Liaz van, hanem egy DAF fülkés valami. Innentől kétesélyes: Vagy DAF, vagy egy kishazánkban jól ismert másik típus. Segítek: Tessék hozzáképzelni egy zöld vezetőfülkét, egy piros alvázat és egy sárga ponyvát piros feliratokkal.
  A helyes megfejtők között kisorsoljuk a veszteseket!

 • avatar
  Eismeister mondta:

  Szia Crash!

  Egyetértek veled, a Brawa szerintem is gyönyörű modelleket dob piacra, így én is megrendeltem egy komplett szerelvényt. Először a kék-fehér festésben, de ha tényleg szép, jöhet a piros is. Tényleg, milyen mozdonyt javasolnátok a szerelvényhez?

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.