Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

Tomix Kilopost Layout Room Vol.3

IST 2011 október 10 Nincs megjegyzés

A Kato Unitram szettjével kezdődő japán modelles mániámat szerintem már megtapasztaltátok itt a honlapon, így talán nem meglepő, hogy időről-időre beszerzek különböző magazinokat is ebből a távoli országból. A Hobby Search honlapján is már jó régóta szemezgettem a Tomix egyik kiadványával, amely a terepasztalokat bemutató Layout Room nevű sorozat harmadik tagja. A borítóját nézegetve ugyanis egy kellemesen kivitelezett terepasztal képét mutatta felém, kíváncsi voltam nagyon arra, hogy a japánok hogyan is képzelik el egy ilyen felépítését. Azt nem tudtam, hogy csak ez az egy van benne vagy másik is, mondhatni a puding próbája az evés alapon aztán megvettem az ezer jenbe kerülő magazint, ami amúgy a Tomix Kilopost nevű újságjának az egyik extra száma. 

Talán illik azzal kezdenem, hogy a kiadványban látható terepasztal N-es építési nagyságban készült. Itthon furcsa ez, kint viszont nem meglepő, ott nagyjából fordított a H0-sok és N-esek aránya hozzánk képest. A magazin formátuma A4-es, az információk 64 színes oldalon jutnak el hozzánk. Ennek 90%-a foglalkozik azzal. hogy bemutassa hogyan lehet megépíteni egy 3300 mm * 2700 mm-es terepasztalt amelyet modulokból hoztak létre és amely olyan, mintha egy szoba falaira készült volna. A modulok mérete ugyanis 600 mm * 300 mm, azaz viszonylag kicsik. Érdekességképpen megmutatnám, hogy ezeket a kereskedelmi forgalomban kapható, 25 mm vastag Tomix 8013-as számú lapokra gyártották.

A magazin lépésről-lépésre mutatja be a terep kialakítását, amely bár alapvetően “zöldmezősnek” épült, de vannak városi, állomási, fűtőházas modulok is. Annak ellenére, hogy mindössze kétvágányos körbe-körbe üzemelésről van szó, a változatos terep miatt szerintem élvezetes lehet a rajta való játék. Mindezeket a dolgokat töménytelen mennyiségű kép és rajz díszíti, így aztán a japán nyelv ellenére is jól láthatók a különböző megoldások. Nyilván az nem derül ki nekem belőle, hogy pontosan mik is azok az anyagok amiket használnak, de maga a felépítés, a technika igen. Szóval baromi jó például gondolatébresztőnek. A nagy modulrendszeren kívül egyébként egy 280*560 mm-es miniasztal építése is bemutatásra kerül.
A kiadányt mindenképpen a feltétlenül beszerzendők közé sorolom. Bár az első része a sorozatnak már az elfogyott kategória darabjait gazdagítja, a második még elérhető, így remélem előbb-utóbb az is a polcomra kerülhet.

(A képek a Hobby Search honlapjáról valók.)

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.