Főoldal » Élménybeszámoló, Vasút, Villamosok, BKV

100 éves a Gödöllői HÉV – Nyílt nap a kocsiszínben

crash 2011 november 29 1 megjegyzés

Sosem voltam egy, a városi közlekedési eszközökért rajongó ember. A HÉV-re mindig is úgy tekintettem, mint egy nagyranőtt villamosra. Ok, tudom, régen a fénykorban voltak tehervonatok, mozdonyos vonatok – de a mostani állapot, valahogy nem vonz. Azonban most 100 éves a Gödöllői HÉV, és ennek alkalmából a BKV átfestett egy MIX-es szerelvényt régi színekre. Mondhatni nosztalgiaszínekbe öltözött a motorvonat. Már önmagában is nagy esemény lenne ez a dolog, de a szombati nap során még nyílt nap is volt a cinkotai kocsiszínben, amire a nosztalgiaszínekbe öltöztetett motorkocsival lehetett utazni.

Már a motorvonat látványa is élmény volt – mint mondtam, nem vagyok egy HÉV-fan, de ez a vonat szépen meg lett csinálva kívülről. Amikor megjelent a szerelvény az Örs vezér terén, többen nekiálltak vitatkozni, hogy a rajta lévő zöld az valóban ilyen volt-e régen, és a világos krémszín az valójában fehér volt. Őszintén szólva nem tudtam hozzászóni, de a motorkocsi láttán egyből leesett, miért hívják bohócvasútnak a HÉV-et többen. Ha az ember megnézi a motorkocsi kerek arcát, egy kedves, zöldre pingált bohóc jut az eszébe. Lehet bennem romlott el valami, de nekem ez jutott eszembe.

Nem voltam még BKV-s kocsiszín-látogatáson, így többedmagammal én is elmentem. A nyílt nap hatalmas érdeklődésre tartott számot, majd’ egy órát kellett sorbaállni a bejutáshoz. A kapunál mindenkinek felírták a nevét, majd az embereket csoportokra osztották. Na, itt romlott el a dolog, mert a csoportok vagy túl nagyokra sikeredtek, vagy túl gyorsan engedték egymás után őket az egyes helyszínekre, de a látogatás körülbelül úgy zajlott, hogy az ember 30-40 percet toporog a hidegben egy-egy helyszín előtt, és utána tíz perc alatt megnézi. Közben biztonsági őrök, szervezők rendezkednek, és utasítják az embereket, hogy a csoportok ne keveredjenek egymással. Kicsit szervezetlennek tűnt a dolog, de megérte a fagyoskodás, mert érdekes dolgokat lehetett látni. Külön jó volt, hogy hozzáértők szóltak minden helyszínen pár szót arról, hogy mivel szoktak az adott helyen foglalkozni, és miért érdekes az, amit láthat az ember.

Először a forgóvázműhelybe engedték be a csapatokat. Itt meg lehetett nézni, miként újítják fel a forgóvázakat, és a motorokat. Amit az ember a fizikaórán vagy a középiskolában tanult, azt megnézhette élőben. Motorok, kommutátorok, csupa olyan dolog, amelyek érdekesen hatottak anno a sok képlet közt. Ezután át lehetett menni a nagy csarnokba, ahol a vezérlési elemeket javítják – ezeket meg is lehetett tekinteni közelebbről, illetve a vendégforgóvázakon, felújításra várakozó szerelvényeket is. Megtudtuk, miért csattog a HÉV, hogy tulajdonképp ez a vonat sebességváltója, és még jópár dolgot. Mindenki érdeklődően hallgatta a bemutatókat. A legizgalmasabb a végére maradt: az utolsó csarnokban volt lehetőség egy szerelvényt az aknából is megtekinteni.

A nyílt nap végén mentünk egyet a nosztalgiaszerelvénnyel Gödöllőig. Belülről ugyanolyan, mint a többi hév, azonban én már régóta nem utaztam HÉV-es gyorsvonattal. Külön jó, hogy a végállomás kiváló fotóhely, igen szép felvételeket lehet készíteni. A végére következzen két gödöllői kép – aki többre kíváncsi, az ide klikkelve a flickr-en még láthat jópárat.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    LokottZsiraf mondta:

    Ez az MIX, régi szerelvény gyönyörű :) Bárhogy is volt, nagyon eltalálták a festését és anno az alakját! Igaz, az újabb színtervvel, ahol a szürke ajtók megtörik a csíkozást, már nem mutat olyan jól az alak. Lám, mennyi mindenen múlik a külcsín!
    Remek, hogy rendeznek nyitott napot, olvashatóan megérte, az emberek kíváncsiak a HÉV-re. Csak így tovább!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.