Főoldal » Szimulátorok, Virtuális Vasút

Kiakadtam

IST 2011 november 9 9 megjegyzés

Nézzétek meg ezt a filmet, amely a TV2 Magellán című műsorának egy része. A téma nem túl szívderítő, hogy finoman fogalmazzak, de nem is ez a lényeg jelen bejegyzésemben, hanem a 2:57-től kezdődő rész, mely szerint, idézem: “… a vasúttársaság a Dunaújvárosi Főiskolával karöltve egy programot, egészen pontosan egy szimulátort dolgozott ki a megelőzés jegyében.” Klucsik Dávid remekül mutatja, hogy “kollégáival igyekeztek mindent a valós körülményeknek megfelelően beállítani”.
Ez alapvetően még jól is hangzana, azonban a bajom ott van, hogy amit látunk a képen az bizony az openBVE program, amit tutira nem a vasúttársaság, nem a főiskola és nem is a fiatalember “dolgozott ki”. A pálya a Budapest-Mende útvonal, amit szintén nem ők alkottak. Lehet, hogy belenyúltak valamit a mozdony file-jai közé, de attól még az sajnos messze van a valóság szimulálásától, azt talán tudjátok, hogy az openBVE erre nem képes, főleg nem az ütközések valóságnak megfelelő bemutatásáról.
Rendben, a srác megkapta a maga 3 percét a tévében, azt is tudom, hogy ezeknek a műsoroknak a valóságtartalma sehol sincs, de attól még botrányosnak tartom, hogy ez így lett bemutatva. Értem én, hogy ingyen letölthető a program, ingyenes a pálya és a jármű is, de hogy ezt egy olyan valaki adja el saját fejlesztésnek aki május végén még a BVE fórumában úgy nyilatkozott, hogy egy kitérőt sem tud lerakni… Szánalmas.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


9 megjegyzés »

 • avatar
  fritzkandur mondta:

  (ironikus) kérdés: Te még nézel (magyar) tévét?

 • avatar
  M62 144 mondta:

  Télleg szánalmas !
  Ilyen erővel legközelebb csinál a RAILWORKS 3 ban egy gázolást és mindenre azt mondja hogy az ő munkája ..

 • avatar
  repastam mondta:

  Ez borzasztó, és nagyon kár, hogy ilyen emberek vannak :( :(

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @fritzkandur:
  :-)
  Amúgy igen, a sportcsatornák rendszeres nézője vagyok. :-)

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Nem láttam a videót, de nem arra gondol a nyilatkozó, hogy a baleset szimulációját csinálta ő?

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Na megnéztem! Igazából utálom a híradó-videókat, 10 percben mondják el azt, amit 1 perc elolvasni. És ez hogy segíti elő a vasútbiztonságot? A másik: én úgy vettem ki, inkább a riporter állítja, hogy a srác írta a szoftvert, nem a srác vallja magáénak.

  Akkor let volna jobb, pontosabb, ha megmondják azt is, hogy ezt a megelőző-programot honnan lehet beszerezni. Így nem sokat ér…

 • avatar
  Regio mondta:

  Ugyanazt lehet tenni,mint a vasút-bulvár-folyóirat esetében,hátha most működik… Megkeresni a bemutatott srácot,hogy kérjen helyreigazítást a műsortól,ha Ő nem hajlandó erre,akkor legalább a pálya készítőjét és a “szimulációban” szereplő járművek készítőjét-jogtulajdonosát megkérni erre. Úgyis szereti a média a szerzői jogi balhékat reklámozni,hát most megkaphatják. Vajon volt-e engedély az openBVE készítőjétől a program riportban való felhasználására? (Vagy csak nekem furcsa,hogy egy-egy balesetről készült “animáció” bemutatásakor mindig gagyi amerikai meg francia gépeknek tűnő dobozokat mozgatnak,most meg… ?) Legalább a feliratozásban meg kellett volna említeni legalább a program nevét. De nagyon az az érzésem,hogy Ők is ugyanúgy magasról tesznek erre,mint az a bizonyos hazai újság…

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Én is eltöprengtem azon, hogy kinek-hogyan-miért-mit kellene írni, aztán úgy voltam inkább vele, hogy hagyom a csudába az egészet, egyszerűen nem éri meg a rá fordított időt. Láttam a videót, kiakadtam, jól kidühöngtem magam a cikk megírása alatt, aztán ennyi. Bár baromira bosszant a dolog, de nem fogok ezért hajtóvadászatot indítani.

  @B.Zsolt:
  Igazából nem tudom értelmezni az openBVE-ben a baleset szimulációját. :-)

 • avatar
  Regio mondta:

  Szia Ist,

  Na,pont ezért mernek ilyeneket megtenni a drága “újságírók-médiamesterek”… Mert úgysem néz a körmükre senki. Mi dühönghetünk magunkban,az többség meg csodagyerekként ünnepli azt,aki valójában szinte semmit sem csinált az egészből,csak odaállt az objektív elé…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.