Főoldal » Élménybeszámoló, Vasútfejlesztés, Vasúti hír

Salzburg Hauptbahnhof 2011 végén

B.Zsolt 2011 december 2 3 megjegyzés

Az utóbbi másfél évben rendszeresen utazom a München-Salzburg-Bécs-Budapest útvonalon, miközben érintem Salzburg Hauptbahnhofot is Ausztriában, az Alpok lábánál. A pályaudvar 1860-ban nyílt meg, és már évek óta egy hatalmas építési terület. A felújítás során az állomás csonkavágányait összekötik, így minden vágány átmenő lesz, továbbá a régi perontető helyett is új épül. A vágányok fölé pedig egy acélvázas csarnok épül. Napjainkban Ausztria egyik legforgalmasabb állomása. A folyamatos felfordulás miatt 2009-ben Salzburg állomása kapta a legrosszabb értékelést az ÖBB állomásai közül az utasoktól. Az átépítés befejezése várhatóan 2014.

Salzburg fontos csomópont, több vasútvonal is indul a városból: a Westbahn Bécs felé, a München-Salzburg-vasútvonal München felé, a Salzburg-Tirol-vasútvonal Innsbruck felé és a Salzburger Lokalbahn. A város környéki S-Bahn hálózat is napjainkban épül ki.

Én általában a Kálmán Imre EuroNight vonattal utazom, mely odafelé is és visszafelé is kb. egy órát várakozik az éjszakában Salzburgban. A legutóbbi utamon, 2011 november 27-én alvás helyett inkább leszálltam, hogy megnézhessem hogy haladnak a munkálatok. Ez idő alatt néhány fényképet is készítettem állvány nélkül a régi Nikon kompaktommal. A képek nagyobb méretben a Wikimedia Commons weboldalon is megtekinthetőek.

Még építés alatt

Vonat érkezett a 2. vágányra

A csarnok

Mozgólépcsők

Mint egy bevásárlóközpont

Vonat érkezett Zágráb-Villach felől…

… egy ÖBB 1116-ossal

ÖBB hálókocsik

Az 1116-os szemből

Peronok tetővel

A csarnok belülről

A váróterem

Az állomás homlokzata

Az épülő aluljáró

Ideinglenes rámpa

A Kálmán Imre EuroNight

CityShuttle ingavonat vezérlőkocsija

Hamarosan indulunk!3 megjegyzés »

 • avatar
  fritzkandur mondta:

  “Vonat érkezett Bécs felől?”

  Ami inkább Zagreb-Villach felől jött, münchenbe megy a HŽ háló, és ülő.

 • avatar
  B.Zsolt ( a szerző ) mondta:

  Valószínűleg igazad van, a képaláírást javítottam!

 • avatar
  fritzkandur mondta:

  Bécs is lehetne, mert a “lentről” jövő irány, és a fővárosi a pu. előtt találkozik, és együtt halad be a főpályaudvarra. Amúgy nyaranta elég sokat utaztam vele :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.