Home » Rólunk

Rólunk

A vonatmagazin.hu oldal 2008. júniusában indult el, miután összeolvadt crash modellvasutas blogja és IST virtuálisvasutas honlapja. Egy olyan vasútbarát-közösségi blogot építgetünk, amely a vasút körül forog és amelyben helyet kaphat annak minden ága a nagyvasúttól elkezdve a kisvasúton és modellvasúton át a virtuális vonatozásig. Minden érdekel minket ezzel kapcsolatban, így szívesen látunk írásokat, képeket, bemutatókat az említett témákban.

2011.06.30 (Crash): Sokat agyaltunk IST-tel, hogy mi legyen az oldallal, becsukjuk-e vagy sem. Médiatörvény, regisztrálás, ilyenek. Addig-addig beszélgettünk, hogy az oldal maradt. Nos, akkor a dolgok tisztázása miatt álljon itt pár kijelentés:

Alapvetések:

  • Az oldal nem üzleti jellegű, hirdetés nincs az oldalon, semmiféle jövedelmünk nem származik az oldal üzemeltetéséből. Nekünk ez hobby,  nem üzleti alapon csináljuk a blogot.
  • Szerkesztőség, szerkesztő nincs. Mindenki, aki publikál, saját felelősségére teszi ezt. Az oldalnak nincsenek szerkesztői – adminok és blogolók vannak.

Adminok

  • Az adminok az oldal technikai felügyelete mellett alapvető moderációs tevékenységet végeznek. Az Adminoknak az oldal joguk van eltávolítani olyan tartalmakat az oldalról, amelyeket oda nem illőnek tartanak, vagy valamilyen okból kifolyólag jogsértőek lehetnek.
  • Az oldalon alapból publikálni nem lehet, ezt regisztrált felhasználók kérhetik az adminoktól, e-mailben. Az Adminoknak joguk van eldönteni, kinek adnak publikációs jogot.

Kommentelés

  • Hozzászólást írni bármely regisztrált felhasználó tud
  • A kommenteket a blogmotor is szűri – az alapvetően rosszindulatúnak vagy reklámnak ítélt kommenteket egyből visszatartja
  • Új felhasználók esetében előfordulhat, hogy első néhány hozzászólásuk megjelenítéséhez Admin jóváhagyása szüksége. Ezen nem kell megsértődni, ezt a funkciót a blogmotor adja, ráhatásunk nincs, a programot át nem írjuk, a logikát nem ismerjük mögötte, de a lényeg, hogy jól működik.

Moderáció, kicsit bővebben

  • Mivel moderációnak lennie kell (eddig nem sokszor volt rá hálistennek’ szükség) tisztázni kell, mit lehet, és mit nem: A moderáció alapvetően szubjektív, ezért az adminoknak mindennemű magyarázat nélkül joguk van eltávolítani az általuk oda nem illőnek vélt, vagy jogsértő kommenteket. Utólagosan reklamálni lehet, de az Adminok nem kötelesek magyarázatot adni, hogy milyen tartalmat, és miért távolítottak el.
  • Az Adminoknak joguk van felhasználóktól megvonni a publikálási jogot.
  • Postokkal kapcsolatos kiegészítés: Az Adminok probléma esetén a bejegyzésekbe bele nem írnak, tartalmukat nem módosítják, az egész posztot leveszik az oldalról. Nem szerkesztenek bele a cikkekbe,  nem írnak át dolgokat – ennek egy oka van: nincs rá elég idejük.

A felhasználási feltételeket leíró dokumentumot még nem alkottuk meg, de ez nem jogosít fel arra senkit, hogy az itt megjelenő írásokat sajátjaként feltüntesse, vagy azokat részben vagy egészben üzleti haszon reményében felhasználja.

Alapvető elérhetőségünk: info@vonatmagazin.hu

Adminok:

crash – Borbás Sándor – info kukac vonatmagazin pont hu
Érdekelnek a vonatok, mind az igaziak, mind a modellek. N-es és 0e méretarányban modellezem, és ha billentyűzetet ragadok, akkor ezekről írogatok. Ha IST elég sokáig nyúz, hozzá-hozzárakok a portálmotorhoz egy kicsit.

IST! Eleget írtam már magamról?

IST – Wachtler István – ist kukac virtualisvasut pont hu
Több mint egy évtizede foglalkozom számítógépes vasúti játékokkal, azok minden ága érdekel (szimulátorok, stratégiai programok, forgalomirányítók, stb.). A tapasztaltakat öt éve osztom meg különböző felületeken az arra fogékonyakkal. Ezen kívül érdekel még a brit vasút, mind nagyvasúti, mind modellvasúti (N-es méretarány) vonatkozásban, így a honlapon erről is írok időről-időre.

Akik eddig hozzá-hozzá tettek az oldalhoz
(a teljesség igénye nélkül, ha valaki kimaradt, sikítson!)

Begye – Mondok Gyula – mondokgy kukac gmail pont com
1975-ben születtem. Középfokon elektroműszerésznek próbáltak nevelni, smire felnőttem a Kandón informatikus és villamos mérnök lettem. Ebből az informatika a mindennapjaimat jelenti, a villamos dolgok pedig inkább már csak a kikapcsolódáskor kerülnek előtérbe. Nincs kimondott vasúti kötődésem, hátterem, bár mindig is szerettem vonattal utazni. Viszont a modellezés gyerekkorom óta érdekel és vonz. Gyerekkoromban egy TT-s szerény gyűjtemény boldog tulajdonosa voltam, majd egy kisebb szünet után az N-es méretű vasútmodellezésbe 2007-ben kezdtem bele (persze csak a kisfiam kedvéért :-) ). Első terepasztalom építése kapcsán a kezdő szemével próbálom megosztani észrevételeimet, tapasztalataimat, ötleteimet.

btx – Havasi Zsolt – btx-001 kukac freemail pont hu
Gyerekkorom óta rajongok a vasút iránt, havonta egy utazás általában mindig összejön. Az itt szerzett pozitív és negatív élményeimet szoktam leggyakrabban a vonatmagazin.hu olvasóival megosztani. Emellett érdekel még a kötött pályás közlekedés mindennemű formája (villamosok, fogaskerekű), szeretek szimulátorozni (vasút, busz), N-ben modellezek.

jsim – Simon János – jsimonx kukac gmail pont com
Elsősorban a virtuális vasút érdekel azon belül is a szimulátor programok. Négy éve foglalkozom behatóbban e témával, úgyhogy még eléggé úttörőnek számítok. 2007 év végén lettem figyelmes az akkor még virtualisvasut.hu névre hallgató, IST által üzemeltetett honlapra, ahol örömmel olvastam a virtuális vasúttal kapcsolatos híreket, bemutatókat. Nagy örömömre szolgált, hogy megkeresésemet a szerkeztő pozitívan fogadta és lehetőséget biztosított bemutatók írására, amit ezúton is nagyon köszönök. Azóta megváltozott a honlap és egy nagy vasútbarát közösséget hozott össze, amely közösségnek a bemutatóimmal továbbra is tagja vagyok.

kertivasut – Boncz Tibor
Élethű méretarányos vasútmodell készítéssel foglalkozom, a modellvasutazás szinte minden részével, tehát nem értek semmihez sem igazán. A gyűjteményemben minden méretarányból van egy pár darab, hogy kipróbálhassam, ha valamihez közel kerülök. Több honlapot is működtetek: www.locomotion.hu, www.kertivasut.hu
Mivel alapvetően a magyar vasúttörténet (tágabban a magyar géperejű közlekedés és közlekedési gépgyártás) érdekel próbálok összehozni egy virtuális Vasút- és modellvasút-múzeumot (www.vasutmuzeum.hu) ebből az elmult 10 évben a (jogi és hely okokból jelenleg nem látogatható, ezért elvben “magán”) könyvtár kezd kialakulni ezres nagyságrendű könyv,dokumentum s ezres nagyságrendű modellvasutas magazin, könyv, valamint képeslap gyűjtemény formájában.

Laacush – Kiss László – laacush kukac freemail pont hu
Kisgyermek korom óta rajongok a vasútért, eleinte az igazikért, de egy ideje már a modellekért is, ami az N-es építési nagyságot jelenti nekem. Gyűjtöm a számomra tetszetős szerelvényeket és lehetőség szerint átfestem, átalakítom őket magyarrá. E mellett modulokat építek, amihez igyekszem mindent saját kezűleg elkészíteni, többek között az épületeket és magukat a síneket és váltókat is. Ehhez kipróbáltam több technikát, a műgyanta öntést, a vizes matricázást és forrasztást is. A munkáimról több kép megtalálható a webes képtáramban.

M44 409 – Kovács Norbert - norbert pont kovacs25 kukac hotmail pont com (MSN cím)
Lassan 15 éve foglalkozom a vasúttal, főleg a gépészeti része érdekel. Jelenleg Debrecenben vagyok dízelmozdony szerelő gyakornok. Három éve kezdtem bele a vasútfotózásba, ezt egyre magasabb szinten űzöm. Ezzel párhuzamosan kezdtem foglalkozni a környéken található “elveszett” vágányok feltérképezésével. Vasútmodellezéssel is foglalkozom (H0 méretarányban), kedvelt témám a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek magyar vasútja.

Nygma – Varga Csongorhttp://nygma.hu
A vasút mint gyerekkorban kezdődött hobby foglalkoztat. Modellvasút témakörben leginkább nagy méretarányokkal foglalkozok, azon belül is 1-es illetve parkvasút 5″ és 7.25″. Mivel jelenleg Londonban élek az angol vasútakkal foglalkozom a legtöbbet.

Taurus-1047 – Fürjes Attila – taurus-1047 kukac freemail pont hu
Minden az MS Train Simulatorral kezdődött. Amikor 2003 környékén elkezdtek kijönni az első magyar járművek hozzá egyre jobban érdekelt a vasút, egyre többet olvastam róla, mígnem az lett a vége, hogy vasútgépész technikusként végeztem Dombóváron. A nagyvasút mellett szeretem a (tömeg)közlekedés többi ágát is, a modellvasutakat és természetesen a virtuális vasutazást. A közlekedés mellett hobbim még a fotózás, számítástechnika, olvasás (pl vasúti könyvek, magazinok) Honlapom itt található.

vasutfan – Balla Krisztián – hunter27 kukac torzsasztal pont hu
31 éves vasútbarát vagyok. Fő érdeklődési köröm az osztrák, a német és a svájci vasút világa, illetve a külföldi vasúti hálózatokon közlekedő magánvasutak gépei. Hobbim főleg ezen vonatok, személyvonatok, tehervonatok és mozdonyok fotózása, és képeim publikálása a vonatmagazin.hu oldalon. Természetesen a MÁV világát is szeretem, országunk vasútját is a szívembe zártam. Hiszen kis hazánk vasútvonalain is sok érdekes menetet lehet fotózni, szép nosztalgia mozdonyokkal, gőzössel, NOHAB mozdonyokkal, Csörgőkkel. Kevés olyan vasútbarát van, kiknek szívét ezek a legendás mozdonyok meg ne dobogtatnák.